Kako vaspitavati vučjaka

Retko koji pas je doživeo toliku popularnost kao nemački ovčar. Stronghart i Rin Tin Tin prve su zvezde Holivuda, a posle njih došle su cele K-9 brigade inteligentnih i lepih pasa. Razlog za to su, pre svega, privrženost i urođena plemenitost pripadnika ove rase koji su i vrhunski službeni psi za spasavanje ljudi ispod ruševina i lavina, hrabri lovci na prestupnike i do smrti odani čoveku.

Obuku poslušnosti i socijalizacije treba početi što pre i završiti je do prve godine života. Uz pravilan tretman i štenci mogu da budu vrlo poslušni, da nauče neke osnovne komande (uključujući “mesto”) i hod na povocu.

U periodu od sedam do osam meseci može se početi sa nekim komplikovanijim komandama, ali se vežbe moraju ponavljati svakodnevno. Mnogi u dresuri koriste pseće poslastice, kao nagradu, međutim, ima i onih koji su odgojili primerne pse iako ih nikada nisu nagrađivali za dobro obavljene zadatke. Ključ je, pre svega, u urođenoj poslušnost vučjaka, koji želi da ugodi svom gospodaru.

Kurseve dresure na poligonu ne treba započinjati pre nego što pas dostigne starost od godinu i po dana, jer su takve vežbe fizički zahtevnije. Preporučuje se da sa životinjom radi stručnjak, da se pas ne bi preforsirao i obeshrabrio.

Najčešće bolesti

Displazija kukova relativno je česta kod nemačkog ovčara, pa je rendgenski snimak obavezan za ovu rasu. To je u najvećem broju slučajeva nasledna bolest, ali može da nastane i usled loše i nekvalitetne ishrane, položaja mišića, nagnutosti karlice i stava zadnjih nogu. Displazija je, zapravo, poremećaj koji se manifestuje plitkom čašicom kuka, zbog čega glava butne kosti nema dobar oslonac. Takav se zglob vremenom pohaba i uzrokuje teškoće pri hodu.

Pored naslednih oboljenja kostiju i zglobova (displazija lakta i kuka, rahitis), od kojih uglavnom pate pripadnici krupnijih rasa, nemački ovčari su skloni i poremećaju koagulacije krvi (von Vilebrandova bolest). Ova bolest veoma je slična hemofiliji kod ljudi, a karakteriše je nemogućnost zgrušavanja krvi, pa u slučaju težih rana dolazi do obilnog krvarenja i uginuća. Oboljenje nema veliku učestalost, prenose je ženke, a oboljevaju mužjaci. Ukoliko nema stresova i povreda, pas može da vodi kvalitetan život.

Takođe, nemački ovčari alergični su na ujede insekata, pre svega na buvlje koji izazivaju osip i ekcem.

Lična karta

Karakteristike: Pouzdan i aktivan, lako se dresira i rado izvršava komande. Vrhunski službeni pas, ali i odan ljubimac, privržen porodici i pažljiv prema deci i životinjama.
Poreklo: Nemački ovčar potiče od starog nemačkog psa “hofwachtera”, koji je genetski vrlo blizak vuku.
Životni vek: Od 9 do 13 godina.
Veličina: Mužjak dostiže visinu od 60 do 65 cm, a ženka od 55 do 60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10 do 15 posto.
Krzno: Oštra dlaka sa razvijenom poddlakom. Pokrovna dlaka je gusta, ravna i polegnuta uz telo. Na glavi i prednjoj strani nogu dlaka je kratka, a na vratu je nešto duža u gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do skočnog zgloba, dlaka je duža.
Boje: Crna sa kestenjastom, smeđom, žutom, pa i svetlosivom šarom na stomaku i unutrašnjim stranama nogu. Nosna pečurka uvek je tamna, dok bela boja nije dozvoljena.

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s