INTERVJU JOVAN MEMEDOVIĆ: Svaki pas sanja da bude nemački ovčar

Dok u beogradskom Košutnjaku čekam svog današnjeg sagovornika, razmišljam da verovatno svaki pas sanja da bude pas Jovana Memedovića. Ma šta pas, i ja bih rado izabrao da sa najvećim avanturistom među srpskim novinarima krenem u neku od avantura – uzduž i popreko Srbije, pa od Severnog pola preko Sibira do Mongolije.

Autor i voditelj sada već kultne emisije „Sasvim prirodno“, lovac i ribolovac, sportski novinar, odnedavno voditelj kviza, i jedno od najprepoznatljivijih i najomiljenijih lica Radio-televizije Srbije veliki je ljubitelj pasa. Snimio je pregršt emisija u kojima su junaci bili životinje, često psi. Ali ono što je za nas najvažnije jeste da Jovan Memedović od kada zna za sebe, zna i za pse. U “sasvim prirodnom” ambijentu šume na Košutnjaku priča mi o tome, zašto su nemački ovčari najbolji psi, kako je biti vođa čopora i živeti sa dva vučjaka, kako je psa naučio da peca i kako je jednom prilikom njegovog ponosnog ljubimca ujeo – zec.

Dok se upoznajemo, objašnjava mi zašto je ovog puta pse doveo na povocu, iako obično slobodno šetaju.

„Ne praktikujem da ih vezujem. Pre minut smo na stazi naišli na retrivera koji je počeo da se žesti, da laje i reži, pa nisam želeo da rizikujem da dođe do sukoba“, kaže dok ih na njihovu neopisivu radost pušta sa povoca. „Imam pse odmalena, i uvek nemačke ovčare. Probao sam jednom s lovnim terijerom, jednom sa retriverom. I u redu, ima raznoraznih rasa, lepih, dobrih, umiljatih, ali vučjaci su tako umereni, odlični za grad, putovanja, decu, za šta god poželiš. Laki su za dresuru i izuzetno inteligentni. Čitao sam da je border koli najinteligentniji, a odmah posle njega vučjak. Ono što ja mogu da kažem iz iskustva jeste da je dovoljno da im dva ili tri puta nešto pokažeš i oni će naučiti. Nema potrebe da ih tučeš, da ih muštraš, vrlo brzo uče sve. Ne kažu za džabe da svaki pas jednom u životu sanja da bude nemački ovačar!“

Ovo je prvi put da imaš dva psa. Kako oni funkcionišu u tandemu, kako ti funkcionišeš s njima u tom trijumviratu?

Do sada sam uvek imao po jednog psa, ali ubuduće ću definitivno da ih pakujem u paru. A možda jednog dana budem imao i više pasa odjednom, tri, možda četiri, ko zna… Vučjaci se drugačije ponašaju u grupi, kada su u čoporu, bolji su. Onda si ti zajedno sa njima čopor i njihov lider ako umeš da se postaviš kako treba. Čini mi se da su mi privrženiji jer su konkurencija jedan drugom. Ovo sam primetio: Mange ima jedanaest godina, a sa sedam je već prestao da se dokazuje. Kao da ga je baš bilo briga za sve, znao je da je neprikosnoven u odnosu na moju ljubav i privrženost. Međutim, čim je došao Nana, Mange se podmladio, raspalio, trči, skače, donosi loptu… Jednostavno je drugi osećaj. On se ponovo dokazuje meni. A što se tiče odnosa između njih dvojice, to izgleda kao da je odnos između gazde i šegrta. Nana pravi greške, Mange ga kažnjava i tako ukrug još malo dok Nana ne poraste i dok ne bude bio u stanju da sam pohvata konce.

Mangin stric nastradao je od zeca. Znam da zvuči smešno, ali zec je podivljao i počeo da napada pse u dvorištu. U tom komešanju uspeo je da ujede Luisa za testise. Momentalno sam pozvao veterinara, koji mi je rekao da nije u redu da se šalim na taj način i spustio mi slušalicu

jovan_memedovic_avgust_2016

Mange i Nana. Neobična imena. Po kome si ih nazvao?

Mange je ciganska reč. Ime je došlo tako što smo se u mom društvu stalno nešto šalili sa tim – mange ovo, mange ono i tako i moj pas dobije ime. Nisam siguran, ali mislim da znači „hajde, daj mi“. A šta znači ime Nana ne znam tačno. To sam čuo od Eskima kad sam bio na Grenlandu. Oni govore “nana” za svoje pse, sa drugačijim akcentom, pa mi je to bilo simpatično.

Koliko vremena dnevno provodiš sa svojim vučjacima? Pretpostavljam da zbog silnih obaveza, snimanja i putovanja negde mora da zaškripi, odnosno da ponestane vremena?

Ne predstavlja mi to problem, barem nije ranije dok je Mange bio sam jer je svuda putovao sa mnom. Gde god smo putovali Srbijom, išli smo zajedno. Nisam ga vodio u inostranstvo, jer mora da prođe proceduru dobijanja pasoša, a to je vrlo komplikovano jer, recimo, za zemlje EU mora da prođe razna testiranja i razne procedure i na kraju je neophodno da mesec dana bude u karantinu, što ja svakako nisam želeo da mu priredim. Ali, kažem, Mange je stalno išao sa mnom po ovim prostorima. Sada, sa druge strane, ne znam kako ćemo jednog i drugog voditi. Ima dosta prostora u kolima, ali su u paru drugačiji pa možda to bude predstavljalo problem. Videćemo.

Čini mi se da se njih dvojica odlično slažu i da ta „gazda-šegrt“ veza odlično funkcioniše, makar sada na pogled. Kako njih dvojica provode dan?

Imam dvorište, nije veliko, ali dovoljno da se kreću i uglavnom u njemu provode vreme. Naravno, jednom dnevno izađemo napolje u šetnju. Ma šta bilo taj dan, ma koliko poslovnih obaveza imao, izađem sa njima i trčim, ili ako sam umoran onda, samo prošetamo. Često, nekoliko puta nedeljno ujutru dođemo ovde u Košutnjak i optrčimo nekoliko krugova. Mislim da je to sasvim dovoljno. Inače, izbegavam da ih vodim u grad. Onda bih morao možda da im stavljam korpe na njušku, a ne želim tome da ih izlažem. Mislim da je to glupost.

Imaš li neki poseban režim ishrane za svoje ljubimce?

Hranim ih jednom dnevno kako stručnjaci i preporučuju, ali jedu najbolju hranu za pse koja postoji na tržištu. Takođe, jednom do dva puta nedeljno ih hranim sitno iseckanom teletinom. I, koliko vidim, to je sasvim dovoljno. Naravno, pas kao pas, pojeo bi sve što pred njega staviš, ali prejedanje naravno nije dobro zbog zdravlja, a i ne bih voleo da se previše ugoje.

I Mange i Nana imaju lepu dlaku. Kažu da veće pse ne treba kupati ni dva puta godišnje i da nikad ne treba koristiti šampon. Koliko često oni idu pod tuš?

Ne kupam ih nikada. Nana još nisam vodio, ali sa Mangeom jednom ili dva puta godišnje odem na jezero i onda on sam uskoči u vodu i, što ja volim da kažem, ohladi se. Ali to je sve. Naravno, bez šampona.

Negde sam skoro čuo priču da si sa Mangeovim stricom Luisom, takođe ovčarom, kog si čuvao ranije, imao zanimljiv ali i za psa veoma neprijatan incident.

. Ali, kad sam ga ponovo pozvao, uverio sam ga da se ne šalim, onda mi je on preporučio lekove tako da smo tu nezgodnu ranu brzo zalečili.

Bezbroj puta je Mange išao sa mnom u ribolov. Uđemo u kanu i pecamo. U početku je bilo problema jer je skakao na ribu kad  počnem da je vadim, ali brzo je naučio da to ne treba da radi. Vučjaci baš brzo uče. Da ponovim – svaki pas sanja da postane vučjak!

Jovan Memedovic sa psima Mangijem i Nanom Bgd.29.10.2013. foto: Igor MarinkovicMoram da ti kažem da njih dvojica izgledaju poprilično opasno. Da li su nekada napali nekoga?

Ma ne. Nikada nisu napali čoveka. Potpuno su pitomi. Laju iz dvorišta na prolaznike, ali uglavnom na ljude koji su novi u komšiluku ili na prolaznike koje ne poznaju. Sećam se da sam jednom imao problem kad smo bili na moru, pa se Mange pobio s drugim psom, jedva smo ih razdvojili. Osim toga, nikada, da kucnem u drvo, nije bilo problema.

A jesi li nekada morao da ih u vaspitne svrhe udariš i uopšte šta misliš o tom načinu dresure, odnosno vaspitanja? Stručnjaci, uglavnom, a sa tim se i ja slažem, predlažu da se okanemo ćorava posla – da batine i nasilje nikada ne mogu da donesu nešto dobro.

Slažem se. Ni ja ne udaram. Nema potrebe. Nije ni dobro udarati psa, oni se posle plaše, u problemu su, hoće da napadaju ljude. Nije to rešenje. Nasilje nije rešenje.

Poznato je da si strastveni ribolovac, ali mene zanima da li nekada i svoje pse vodiš sa sobom ili je njima to suviše dosadno?

Bezbroj puta je Mange išao sa mnom, ovaj mali još nije. Uđemo u kanu i pecamo. U početku je bilo problema jer je Mange brzo znao da postane nervozan ili da skače na ribu kad ja počnem da je vadim, ali relativno brzo je naučio da to ne treba da radi. Vučjaci, kažem, baš brzo uče. Da ponovim – svaki pas u životu sanja da postane vučjak!

2 mišljenja na „INTERVJU JOVAN MEMEDOVIĆ: Svaki pas sanja da bude nemački ovčar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s