Zadnje noge kod nemačkog ovčara

zadnje_noge_2Zadnje noge, gledano od pozadi stoje paralelno. Kada govorimo o zadnjim nogama psa, potrebno je prvo da napomenemo od čega se one sastoje. Zadnji deo nemačkog ovčara se sastoji od karlice, sapi i repa. Možemo slobodno reći da je ovo pogonski deo tela nemačkog ovčara jer on određuje silinu kojom se pas kreće. Jedino dobra kombinacija kostura sa mišićima može da obezbedi ovakvu snagu. Zadnje noge treba da obezbede makismalne moguće rezultate u radu sa minimalnom uloženom energijom.

Karlica je složena skupina kostiju koja vrši preraspodelu energije generisane u zadnjim nogama ka kičmi. Na početku koraka, šapa se nalazi ispod samog zgloba kuka i tera nogu da se ispravi. Na kraju koraka, šapa se podiže u položaj praćenja i zaklapa ugao od 45 stepeni sa zemljom, pri čemu je šapa u vazduhu. Ispravan ugao karlice omogućava lagani prelazak energije sa nogu na sapi. Kada pas stoji u stavu ugao između karlice i tla je oko 30 do 35 stepeni. Karlica ne treba da bude ni previše strma ni previše ravna. Previše ravna karlica će vršiti pritisak na vrh čašice, dok previše strma karlica ne prenosi svu energiju kroz kičmu već jedan njen deo troši za sebe. Oba problema karlice se odmah vide u kasu. Širina karlice treba da bude takva da ostavi dovoljno prostora za mišiće butina. Kod ženki karlica treba da ima i dovoljno prostora za porođajni kanal.

Butna potkolenica i nadkolenica, kao i njihov položaj su od veoma velikog značaja za kretanje psa. Ugao između ove dve kosti se meri kada se zadnje noge nalaze ispod kuka. KOd nemačkog ovčara koji ima dobar skelet će skočni zglobovi i pete biti u vertikalnoj liniji sa tlom, dok je došaplje sa nagibom napred paralelno sa butnom kosti. Gornji i donji deo butne kosti treba da zauzima ugao od 95 stepeni. Međutim standard govori da ovaj ugao treba da bude 120 stepeni, ali je ovo mereno u stavu nemačkog ovčara. Ovo nije ispravan način merenja uglova na žalost jer pas koji nauči da pozira će vremenom da menja ugao skočnog zgloba, a da ne pominjemo hendlera koji može na taj način da prividno menja strukturu skeleta različitim pozicioniranjima. Kosti daju moćan izgled psu, ali su mišići oni koji su zaduženi za snagu.

zadnje_noge_1A: nedovoljan butni ugao. Ovaj pas će imati kratak hod i pompezan hod.

B: ugao koji je dovoljan za radne pse ali kas ovakvog psa neće biti savršen.

C: idealan butni ugao, dovoljan za prelepo kretanje

D: veliki butni ugao, dovoljan za lep kas, ali nedovoljan za moćan skok ili galop. Ovakav pas u kombinaciji sa psom tipa B daće dobro potomstvo

E: preveliki butni ugao. Pas sa ovakvim nogama će imati nespretan hod.

Skočni zglob treba da bude paralelan sa butnom kosti. Veoma je nežan sa malom količinom mišića i njegova snaga zavisi od snage tetiva i ligamenata. Kravlji stav je u stvari povezan sa poremećajem skočnih zglobova koji su okrenuti jedan ka drugome. Zadnje šape kao i prednje treba da budu jake i snažne, sa moćno zaobljenim prstima i jakim tetivama i kostima. Zadnje šape treba da imaju jake jastučiće koje ne bi trebali da budu previše glatki. Zadnje šape su uglavnom manje od prednjih.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s