Vrat i telo kod nemačkog ovčara

Telo nemačkog ovčara je veće dužine nego visine. Po standardu odnos dužina:visina=10:8.5 Dužina trupa je od 10% do 17% veća od visine psa tako da to psu daje malo izduženiju strukturu. Visina potpuno zrelog mužjaka je od 61cm do 66cm, dok je visina grebena kod ženki od 56cm do 61cm. Ukupna dužina ne zavisi samo od toga kolika sa duga leđa već i od veličine zadnjih udova kao i od dužine nogu.

Telo nemačkog ovčara možemo okarakterisati više pravougaono nego kvadratno, što je od najvećeg značaja za kretanje psa. Pošto je nemački ovčar kasački pas, kretanje se obavlja bez napora i efikasno ali samo ako je pas pravougaonog oblika. Preterano dugo telo sa kratkim nogama je nepoželjno jer zahteva mnogo više napora u hodu i kasu. Preterano kratke noge dovode u pitanje i sposobnost skoka psa. Ispravna težina psa je od 30kg do 40kg za mužjaka, a za ženke je od 22kg do 32kg. Ovo su mere pasa koji su u odličnoj kondicionoj formi. Takođe je psa bitno održavati na ovoj kilaži zbog brzine i spretnosti.

Greben nam je uglavnom veći od kose dužine leđa. Leđa su ravna i jaka bez ispupčenja i relativno kratka. Grudi počinju od posternum-a, veoma čvrste i jake i spuštaju se između nogu. Veoma su duboke i prostrane, sa dovoljno prostora za pluća i srce. Dubina grudi je od 45% do 48% visine grebena.

Nemački ovčar ima 13 pari rebara. Rebra su duga i zaobljena ne previše ravna. Postavljena su tako da prilikom kasa pas može slobodno da pomera laktove. Ukoliko su okrugle izazivaju loš hod i izbacivanje laktova napolje a ukoliko su previše ravne ili kratke izazivaju uklještenje laktova.

Abdomen je čvrstog oblika i nije previše bačvast. Slabine su gledano od gore široke i jake. Sapi su duge i postepeno iskošene (nagib je oko 23 stepena). Sapi se nalaze na vrhu karlice i nekoliko kaudalnih pršljenova repa i sakralnog pršljena. Broj kaudalnih pršljenova koji se nalaze u sapima zavisi isključivo od dužine sapo. Sapi su nagnute prema leđima i u zavise od nagiba karlice. Dužina sapi skoro da i nema uticaj na hod psa niti utiče na dužinu koraka. Ono za šta su bitne sapi je širina koja treba da pruža dobar prostor za mišiće celog regiona.

Rep je čupaviji od ostatka tela i doseže do skočnog zgloba ali ne da lje od sredine. Ponekad rep je formiran sa kukom na svom kraju ali je to nepoželjno. U normalnom nošenju je blago zakrivljen. Kada je pas uzbuđen rep se diže ali nikada preko linije leđa.

Jedno mišljenje na „Vrat i telo kod nemačkog ovčara

 1. Veoma korisno.
  Hvala vam…
  Imam nemackog ovcara 5 mes.
  Levo uho mi se prelama ka nazad pri vrhu.
  Hoce li se to popraviti?
  Hvala.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s